Open

Roetfilter reinigen

Roetfilter reinigen

Laat je roetfilter Reinigen of onderzoeken door Carteam Autoservice de Jong. 

Is je roetfilter aan reiniging toe, of weet je niet of hij vervangen moet worden? Carteam Autoservice de Jong zoekt het voor je uit!

Vul hieronder je gegevens in en ontvang binnen 1 werkdag een scherpe offerte.

Je roetfilter reinigen bij Carteam Autoservice de Jong

Wanneer een roetfilter verstopt zit, kun je dit in de meeste gevallen relatief makkelijk oplossen. Maak je een lange rit, dan reinigt je auto de roetfilter in principe vanzelf. Werkt dit niet? Dan kun je je roetfilter reinigen met een dpf cleaner. Als dat ook echt niet lukt, kun je je roetfilter laten reinigen of vervangen bij een van onze garages. Onze deskundige monteurs weten precies wat ze moeten doen als je roetfilter verstopt zit. Daarnaast hebben zij de kennis en middelen om je roetfilter in een handomdraai te vervangen of - als dit nog kan - te reinigen.

Wat is een roetfilter?

Om fijnstofuitstoot te verminderen, worden dieselauto’s sinds 2007 in de fabriek voorzien van een roetfilter of DPF (diesel particle filter). Een roetfilter zit tussen je uitlaatsysteem gemonteerd en filtert alle roetdeeltjes uit je uitlaatgassen, zodat je auto minder schadelijke stoffen de lucht inpompt en zo minder belastend is voor het milieu. De roetdeeltjes die het roetfilter tegenhoudt, worden omgezet in as. Dit heet regenereren. De as wordt opgeslagen in het roetfilter. Daarom is het belangrijk om regelmatig je roetfilter te reinigen.

Hoe werkt een roetfilter?

De roetdeeltjes die je roetfilter tegenhoudt, worden geregenereerd. Maar dit gebeurt niet meteen. Roetfilters hebben een verschildruksensor. Deze zit tussen de voor- en achterkant van het roetfilter aangesloten. Het drukverschil bepaalt of er wordt geregenereerd. Dit gebeurt doordat de roet wordt verbrand.

Roet verbrandt wel pas bij een temperatuur van 550°C. Die temperatuur wordt in een normale roetfilter eigenlijk niet gehaald. Daarom voegen sommige merken Eolys - een vloeistof op basis van cerine - toe aan de brandstof. De Eolys zorgt ervoor dat de roet al bij 450°C verbrandt. Door andere merken wordt de temperatuur in de roetfilter verhoogd naar 650°C.

Carteam Autoservice de Jong
Carteam Autoservice de Jong

Hoe weet je of je roetfilter verstopt zit?

Een schoon roetfilter heeft een laag drukverschil. Raakt het filter verstopt, dan wordt het drukverschil groter. Het is de bedoeling dat er op dat moment wordt geregenereerd (dit wordt ook wel het roetfilter reinigen genoemd). Als het goed is verandert de roet dan in de onschadelijke stoffen water en kooldioxide, maar wanneer er ook andere dingen in de verbranding meegaan, ontstaat er as.

Is je roetfilter verstopt, dan gaat in de meeste auto’s een roetfilter-storingslampje branden. Let wel op, want niet iedere auto heeft zo’n roetfilterlampje. In jouw auto kan het dus ook zijn dat bij een verstopt roetfilter het motormanagementlampje gaat branden.

Kun je doorrijden met een verstopte roetfilter?

Rijd je met een verstopte roetfilter door, dan merk je dat je meer brandstof gaat verbruiken. Ook merk je dat je auto gaat stotteren. Het is daarom niet aan te raden om met een verstopte roetfilter door te rijden. Dit veroorzaakt onnodige storingen en extra inwendige vervuiling. De roet kan je auto namelijk niet meer uit.

Hoe lang gaat een roetfilter mee?

Over het algemeen gaat een roetfilter zo’n 100.000 kilometer mee. Dit is wel afhankelijk van je rijomstandigheden en de kwaliteit van je roetfilter. Hoe lang je roetfilter meegaat, is ook afhankelijk van hoe goed je je auto onderhoudt. Hoe meer roetvorming er is, hoe minder lang je roetfilter meegaat. Uiteindelijk zal het nodig zijn om je roetfilter te vervangen, zeker als je je roetfilter niet goed onderhoudt.

Kun je een roetfilter zelf reinigen?

Is je roetfilter verstopt, dan kun je eerst proberen je roetfilter zelf te reinigen met een dpf cleaner. Je hoeft je roetfilter hiervoor niet uit je auto te verwijderen. Er zijn verschillende soorten dpf cleaners op de markt. Vraag Carteam Autoservice de Jong welke dpf cleaner voor jouw auto geschikt is.

Carteam Autoservice de Jong
Carteam Autoservice de Jong

Hoeveel kost het om een roetfilter te vervangen?

Laat je je roetfilter vervangen, dan kom je een stuk duurder uit dan als je je roetfilter laat reinigen. Daarom kijken onze monteurs altijd eerst of ze je roetfilter nog kunnen schoonmaken. Daarom is de prijs afhankelijk van wat er voor je auto nog mogelijk is. We beloven altijd dat we de prijs van je auto-onderhoud zo voordelig mogelijk houden. Je betaalt nooit meer dan echt nodig is voor het reinigen of vervangen van je roetfilter.

Meer weten?

Wil jij meer weten over het reinigen of vervangen van je roetfilter? Neem dan contact op met ons!

AFSPRAAK MAKEN

Roetfilter vervangen?

Denk je dat het tijd is om je roetfilter te vervangen? Maak dan direct een afspraak!

AFSPRAAK MAKEN

Auto onderhoud

Waarom Carteam Autoservice de Jong?

Bij Carteam Autoservice de Jong staat een gedreven team voor u klaar om uw auto goed en tegen een eerlijke prijs te onderhouden. Carteam Autoservice de Jong is hét bedrijf voor het onderhoud van uw auto. 

Twijfelt u over wat voor soort onderhoud u aan uw auto nodig heeft? Geen probleem! Wij geven u een helder advies.

Carteam Autoservice de Jong in Zwaag houdt u mobiel, ook als uw auto in onderhoud is. Met een huurauto of gratis haal- en brengservice binnen de regio.

Is vervanging van onderdelen nodig? Dan gebruiken we alleen onderdelen van A-kwaliteit.

 

CONTACT OPNEMEN